Биографија

Русија Маринковић рођена је 6. јуна 1938. године у Зебинцу, општина Владичин Хан, од оца Цветка и мајке Русанде Милосављевић. Основно образовање стекла је у Владичином Хану и Врању, а средње у Сурдулици. Удала се за Чедомира Маринковића, инжењера из Масурице код Сурдулице, са којим има ћерку Биљану и сина Предрага.Пише поезију и прозу за децу и одрасле. Члан је књижевних клубова у Београду, „Бранко Ћопић“ и „Сцена Црњански“, Књижевне заједнице Југославије и Удружења књижевника Србије.

Објавила је збирке песама за децу ,предшколског и школског узраста: МОЛИМ ВАС ЛЕПО (2001. Књижевни клуб „Бранко Ћопић“, Београд);ЧАРОБНИ КЉУЧИЋ, песме за децу (2003. Књижевна заједница Југославије, Београд); ЖЕЛИМ ДА ВАС ЧЕШЋЕ ВИЂАМ, песме за децу, група аутора (2003. Књижевна заједница Југославије, Београд); ЧАРОЛИЈА, песме за децу, биљопиталице (2004. Књижевна заједница Југославије, Београд); МЕРМЕРНИ ДВОРАЦ, приче за децу (2005.Књижевна заједница Југославије, Београд); ЦИПЕЛЕ ОД МАСЛАЧКА, збирка песама за одрасле (2005. Радинг, Београд); УЧЕЊАК И ДРУЖИНА ПАМЕТЊАКА, прича за децу из екологије (2007., друго издање 2008.Фонд за екологију општине Уб, Глас Тамнаве – Палмапрес Уб); СВЕ ШТО ЗНАМ О АНИ, роман за одрасле (2009. Просвета, Београд); СТВАРЧУГЕЛА И ОСТАЛЕ СТВАРИ, збирка песама за децу (2011. Књижевна заједница Југославије,наградно штампање), ИЗНАД СЕБЕ, роман за одрасле (2012. Партенон, Београд), КОГА СРЕЋА СРЕТНЕ, роман за одрасле (2014. Просвета, Београд), ЧИК ПОГОДИ, песме за децу-зоопиталице (SVEN, Ниш-Београд 2015.); У ПОНОРУ УМА, роман за одрасле (2016. Просвета, Београд); ЖУЉЕВИТО СРЦЕ, песме за одрасле (2016. Просвета, Београд), и више заједничких књига групе аутора. Радове објављује у многим књижевним часописима, зборницима и новинама широм наше земљи и у иностранству.

Заступљена је у више антологија. Награђивана на књижевним конкурсима. Добитник је специјалног признања АКАДЕМИЈЕ ИВО АНДРИЋ за роман „Кога срећа сретне,“ 2014. и ПОВЕЉЕ и скулптуре „ЦАРИЦА ТЕОДОРА“ ЗА ВЕЛИКЕ ЗАСЛУГЕ „МИЉКОВИЋЕВИХ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ“ 2015. Превођена на стране језике. Поред писања, бави се (повремено) превођењем са македонског језика и фотографијом. Живи и ствара у Београду.