Молим вас лепо

Песме су кратке, лако памтљиве, писане живим ритмом што савременом детету једино и одговара. Сем тога, свака песма носи поруку и поуку које су ненаметљиве, а сигурно ће утицати на правилно одрастање. Ако се детету обратите са „Молим вас лепо“, схватиће да га поштујете као личност и понашаће се сходно томе. Стога, никад није касно за нова сазнања изван оних омеђених са два звонца – на почетку и завршетку школског часа. Баш толико времена је потребно да се прочита ова збирка вративши и одрасле у свет детињства.

Слободанка Шмелцеровић, новинар-писац

Опис

Русија Маринковић се првом књигом песама за децу Молим вас лепо јавља помало неуобичајено касно. Међутим, то јој нимало не смета да пред читалачку публику изађе с једним озбиљним песничким остварењем.

Иако мотивски разнолика, она маштовито и искрено нуди раскошне слике сопственог виђења и доживљавања света у којем је давно боравила и у који се, на овакав начин, песмом, поново враћа.

Покрети живота, кружење и комешање бића и појава, укрштаји флоре, фауне и атмосферских збивања стиховани су једноставно., с наивношћу и без претензије. Форма стиха дошла је у додир с богатством годишњих доба, живописних врста, с чарима временских промена. Зверчице и биљке, токови воде и пламсање сунца сликани су кроз упрошћене односе, с благим, необавезним заплетима.

У циклусима Храна служи да се клопа и Баш не хајем, песникиња на племенит и занимљив начин испитује и исписује своје, деци веома блиске доживљаје, сећања и размишљања. Тако у поетским сликама даје своје виђење на разне теме из света дечијих доживљаја: од игре и односа у породици и на улици, до односа у природи и међу животињама.

Песме се лако памте, чему умногоме доприноси снага унутрашњег ритма, а плене и ненаметљивим поукама које су важне како за игру и машту, тако и за понашање деце.

Тиме је Русија Маринковић испунила све услове да њене стихове деца са осмехом и радошћу прихвате и упамте.

Из рецензије Радослава Златановића

Додатне информације

Писмо

ћирилица

Повез

меки

Формат

13x20cm

Година издања

2001

Издавач

Књижевни клуб "Бранко Ћопић", Београд

Број страна

57 стр.

Тираж

1000

ISBN

86-81203-19-3

Категорија ,
Ознаке:
Њена соба
Њена соба