Крилате песме биљопиталице

Свој наум да створи „нови модел песме“ за младог читаоца Русија Маринковић остварује игром наслова песме кога растаче у слова, а онда прича фабулу песме; и опет, завршава игривим конструкцијама наслова песме о којој говори. Изузетну креативност те игре и форме песме, песникиња је постигла у стиховима СТАБЛО, КОРЕН, КАЈСИЈА, МИРОЂИЈА, или у песмама БУНДЕВА, ПАПРИКА,ТИКВИЦА и другим. У поменутим песмама, Маринковићева је склад између форме и садржине осећала као неминовност јединства сижеа песме и игре словима, која се појављују као дечја вртешка или клацкалица.

Опис

За фауну и флору у поезији одавно су показивали интересовање многи страни, а и наши песници. Биљни и животињски свет су изазовни: они говоре да, осим људи, на нашој планети још неко „дише животом живљења и умирања“ (Ј. Панчић).

Песникиња, приповедач и, нарочито у последње време, уважени романсијер, Русија Маринковић се за поезију намењену деци и младима интересовала још у првој фази свог литерарног крштења. После неколико запажених збирки песама (ЧАРОБНИ КЉУЧИЋ, ЧАРОЛИЈА), Маринковићева је још ранијих година, а нарочито данас, настојала да њена „дечја песма“ не буде „укочени и дидактични текст“, већ да га одликује свежина инвенције и богатство истраживачког умећа. Дакле, да дечја песма не буде „мала и минорна“, већ „велика“ креација песничког талента.

У понуђеној збирци КРИЛАТЕ ПЕСМЕ (песме биљопиталице), песникиња се бави истраживач ким методом. Наиме, она неће окошталост певања за мале читаоце, већ иновацију „духа и ума“, који ће развити дечји интелект и тако га ближе примаћи реалном, садашњем поимању стварности.

Додатне информације

Book Type

Hard Cover, Soft Cover

Категорија , ,
Ознаке: ,

О књизи

Нова збирка песама Русије Маринковић представља право освежење у нашој поезији за младе. рекао бих и више од тога. Овакво стваралаштво изломљеног стиха, необичних рима, сасвим нове форме, песама које су обликом вретенасте, свакако ће привући много пажње оних којима су намењене. Писане су да подстакну дечју знатижељу, разбуктају машту, развију потребу за размишљањем, а што је најважније, могу да постану и повод за сопстевно стваралаштво.

Искрено поздрављам напор да се у поезији појави нешто ново, лепо и подстицајно.

Књижевник Слободан Станишић