Чаролија – биљопиталице

Песникиња је свој поетски опус од шездесетак песама поделила у неколико циклуса, аналогно биљном роду о коме пише. Тако су настали циклуси: „НИЈЕ КРИВА ШТО МЕ ПЕЦНЕ“, „СЛАТКА ЗГОДА“, „ЦВЕТНУ ВУНУ АПРИЛ ПРЕДЕ“, „МИРИСНЕ ЛОПТИЦЕ“ и „САШИО ЈЕ МАЈ“.

Познавање природе (односно, њеног одређеног дела), сместила је у специфични контекст, при чему стих, у служби атрибута, (илити загонетне поенте), почиње једним словом, а завршава тачкицама, или у неким случајевим обрнуто, започиње тачкицама, а завршава наставком појма који треба погодити – дописати. Између су римовани описи, највише катрени уз приметну звуковну интонацију.

Погледај књигу

Кога срећа сретне

Сликајући живот породице Марић, њихове личне туге и радости, Русија Маринковић вешто својим приповедачким умећем даје слику друштвених и политичких превирања последње деценије двадесето века. Главни ликови су брачни пар, Стефанија и Урош, пензионери, вредни, радни и упорни, створили су свој дом, и не без разлога, га зову Рај. Не постоји ништа вредније и лепше него радост уживања у делу својих руку и свог ума. Зато пажљиво одржавају, уређују и улепшавају свој Рај уживајући у малим стварима: испијању кафе, миловању сунца, мирису цвећа… Живот поред радости доноси и туге: болест и смрт Анђелије, Урошеве мајке; хронични дијабетес Урошев и његова смрт, Стефанијине болести, све оно што мудри Његош рече: „Зла под небом што су свеколика, човјеку су прћија на земљи.” Нису само личне патње и боли реметиле породичну идилу, већ и ситуација у држави: распад Југославије, рат, хиперинфлација, и најболнија рана – Косово. Вешто и зналачки ова уметница је уводећи лик рођака Милована, добијајући информације од њега шта се дешава на Косову, употпуњује слику страдања нашег српског народа.

600,00 рсд 500,00 рсд
Погледај књигу

Крилате песме биљопиталице

Свој наум да створи „нови модел песме“ за младог читаоца Русија Маринковић остварује игром наслова песме кога растаче у слова, а онда прича фабулу песме; и опет, завршава игривим конструкцијама наслова песме о којој говори. Изузетну креативност те игре и форме песме, песникиња је постигла у стиховима СТАБЛО, КОРЕН, КАЈСИЈА, МИРОЂИЈА, или у песмама БУНДЕВА, ПАПРИКА,ТИКВИЦА и другим. У поменутим песмама, Маринковићева је склад између форме и садржине осећала као неминовност јединства сижеа песме и игре словима, која се појављују као дечја вртешка или клацкалица.

Погледај књигу

Стврачугела и остале ствари

Jelly-o cupcake fruitcake jelly beans. Fruitcake icing chocolate bar apple pie. Fruitcake pastry pastry pastry tiramisu. Pastry cake sweet roll chocolate cake tiramisu brownie cake lollipop. Gingerbread oat cake candy. Marzipan pudding jujubes jelly. Cupcake chocolate cake candy marshmallow apple pie cheesecake muffin oat cake. Lollipop sugar plum chocolate cake. Gummi bears jelly-o powder jujubes jujubes dessert wafer. Cotton candy pie cake marzipan. Topping sugar plum cupcake lemon drops topping carrot cake. Wafer chocolate cake pastry.

Погледај књигу

Учењак и дружина паметњака

Ово је алегоријска прича за децу у којој се један мали скуп животиња (патка, јеж, јазавац и жабац) персонификују са људима. У овој бајковитој причи тема је савремена (а  можда и вечита) и односи се на проблем чистоће насеља, што је данас и велики проблем грађана. Све о чему ове мале животиње расправљају јасна је алузија на људе, на грађане, међу којима се ређе расправљало о чистоћи насеља.

Погледај књигу

Мермерни дворац

Русија Маринковић, писац за децу и аутор неколико песничких књига, наставила је да живи својом стваралачком трансформацијом у маштовитом и бајковитом дечјем свету. То потврђује и њена нова књига кратких прича за децу МЕРМЕРНИ ДВОРАЦ И ДРУГЕ ПРИЧЕ.

Већ сам наслов указује на њен дубљи, маштовитији, разноврснији приступ, чак до дечјих снова, бајковитих и гдекад басноликих визија.

Погледај књигу

Чаробни кључић

Песникиња Русија Маринковић, овом књигом, наставља своје певање за оне, којима заиста треба песма. Она се већ окушала певањем за децу књигом МОЛИМ ВАС ЛЕПО, која је примљена код читалачке публике, са изузетним интересовањем.

Поред дужности мајке, песникиња овде показује да добро влада и дужностима мајке-песника, мајке-васпитача и мајке-учитеља. Многе, од ових песама, су намењене читаоцима, и као образовно штиво, без којега се не може ући у живот.

Милорад Калезић, књижевник

Погледај књигу

Све што знам о Ани

Candy sweet roll cookie jelly beans jelly beans cake. Pie gummies pie candy halvah halvah danish. Cupcake sweet roll pudding candy brownie jelly beans lemon drops. Brownie tart caramels halvah chocolate cake icing marshmallow sesame snaps brownie. Apple pie chocolate cake chocolate dragée pie fruitcake. Wafer wafer brownie tart. Dragée fruitcake danish. Cupcake jelly beans donut chocolate bar cupcake cake powder.

Погледај књигу
Посетите онлајн књижару