Учењак и дружина паметњака

Ово је алегоријска прича за децу у којој се један мали скуп животиња (патка, јеж, јазавац и жабац) персонификују са људима. У овој бајковитој причи тема је савремена (а  можда и вечита) и односи се на проблем чистоће насеља, што је данас и велики проблем грађана. Све о чему ове мале животиње расправљају јасна је алузија на људе, на грађане, међу којима се ређе расправљало о чистоћи насеља.

Опис

У причи видимо како се ове мале животиње радују кад сложно и лепо уреде и изграде своје насеље. Уз то нам се намеће и онај чувени став из науке о књижевности да књижевно дело треба да има и васпитни и сазнајни карактер, што је све заступљено у овој причи која је за младе читаоце и забавна. Одрасли, старији читаоци, могу између ових редова да „прочитају“ како аутор приче предочава овај проблем и како дискретно казује свој морални суд о томе.

Садржај ове приче подсећа и на наш друштвени однос и да не дозволимо, како каже писац, да „време игра коло пролазности“, већ да нам живот тече у стваралаштву, реду и миру. А то је и била почетна пишчева замисао.

27.02.2007.

Теодор Опалић

професор у пензији, књижевник

Додатне информације

Писмо

ћирилица

Повез

меки

Формат

15×21 cm

Година издања

2007

Издавач

Палмапрес Уб и Фонд за екологију општине Уб

Број страна

16 стр.

Тираж

500

ISBN

978-86-907543-2-8

COBISS.SR-ID

138309132

Категорија
Ознаке:

Učenjak i družina pametnjaka 4